av: Marcus

I vardagsspråk är det i stort sett ingen skillnad i betydelse mellan Jacuzzi och spabad. Båda begreppen syftar till bubbelbad med inbyggd vattenmassage. Jacuzzi är det varumärke som var först ut på marknaden med bubbelbad. Det är därför deras namn blivit nästintill synonymt med produkten. För att få kalla ett spabad för “Jacuzzi” behöver det därmed också vara tillverkat av varumärket med samma namn. Istället för Jacuzzi brukar vi i branschen därför tala om spabad, utespa eller bubbelpool när det kommer till bubbelbad för utomhusbruk. 

På Comfornette har vi därför inga Jacuzzis i vårt utbud, men många lika bra (om inte bättre?) svensktillverkade spabad för utebruk och bubbelbadkar för innebruk.

I denna artikel kommer vi redogöra för det du behöver veta när du letar efter det bubbelbad som passar just dig! 

Innehåll:

  1. Jacuzzi eller bubbelbad utomhus
  2. Jacuzzi eller bubbelbad inomhus
  3. Hur väljer jag rätt sort för mitt hem?
  4. Vilka olika massagesystem finns det i bubbelbad?
  5. Vardagslyx och förbättrad hälsa med spabad/Jacuzzi
  6. Hur mycket el drar en Jacuzzi?
  7. Risker med att installera ett innespa eller jacuzzi själv

Jacuzzi eller bubbelbad utomhus

spabad på altan i trä

Det finns många anledningar till att ha sitt massagebad utomhus. Bland annat kan du njuta av varma bubblande bad under alla delar av året. Upplev känslan av att omslutas av ångande varmvatten samtidigt som snöflingorna faller runt om. På sommarkvällar kan du välja att svalka dig i ditt ouppvärmda spabad eller Jacuzzi och njuta av en drink samtidigt som solnedgången färgar himlen rosa. 

Att tänka på när man ska köpa ett spa eller Jacuzzi för utomhusbruk

När man ska köpa ett spabad eller utomhus-Jacuzzi är det viktigt att kontrollera att massagebadet klarar det svenska klimatet. Sverige har som bekant ett mycket varierat väder med mycket fukt och stränga vintrar. Till exempel är det viktigt att se till att stommen/stativet som spabadet ska stå på tål fukt och kyla. Har man ett stativ anpassat för varmare klimat kan det leda till det går sönder och Jacuzzin ramlar ner. Sprickor och hål i underlaget bjuder även in gnagare som möss och sorkar som gillar att gnaga på sladdar och andra komponenter i ditt spabad. 

Här kan du läsa mer om Comfornettes svensktillverkade spabad och utespas.

Gör grannarna avundsjuka med ett spa-pool eller Jacuzzi ute på altanen

Få saker kan få grannarna att bli lika avundsjuka som när någon i grannskapet har skaffat en jacuzzi eller ett spabad till sin uteplats. Inte nog med att du får njuta av härligt varma bad och vattenmassage ute i friska luften. Alla som bor runt dig får också veta exakt hur fantastiskt du har det! Ett spa utomhus kan i många fall rymma upp till 6 personer. Det är med andra ord inga problem att dela upplevelsen med familjen eller dina vänner. 

Vilka tillbehör finns det att köpa till sin Jacuzzi eller spabad?

På marknaden finns det mängder av tillbehör som man kan köpa till sin jacuzzi. För de som gärna njuter av en drink medan de badar finns bland annat en flytande drinkbricka med plats för sex glas och en vinflaska. Du kan även köpa specialbyggda drinkhållare att sätta på sidan av ditt spabad eller Jacuzzi. Hos oss kan du välja mellan en svart eller grå drinkbricka. Ett annat populärt tillbehör till spabadet är huvudkuddar. Med hjälp av en sådan kan du ta avkopplingen till nästa nivå. 

På marknaden finns också mängder av tillbehör som underlättar skötseln av ditt spabad. Bland annat kan vi erbjuda linerscrubelektrisk filtertvätt samt en handfull andra artiklar.

Jacuzzi eller bubbelbad inomhus

Badkar i badrum med blå vägg

Om du söker ett badkar med inbyggd vattenmassage är det troligen ett massagebadkar eller bubbelbadkar rätt för dig. Med ett bubbelbadkar i ditt badrum kan du få till en lyxig spakänsla utan att kompromissa med utrymmet. Du kan ha det stående fritt eller bygga in det. För mindre badrum finns även det smidiga alternativet att ha ett hörnbadkar med inbyggd massagefunktion.

Placering av inomhus-Jacuzzi 

Vanligast är att ha sitt bubbelbad i badrummet. Dock finns det en del som placerar sin jacuzzi eller bubbelbadkar i andra rum för att på så sätt gör sitt hemmaspa till hemmets mittpunkt. Bubbelbadkar finns i en mängd olika modeller och storlekar. Oavsett hur stort eller litet ditt hem är så finns det med stor sannolikhet en lösning som passar dig.  

Hur väljer jag rätt sort för mitt hem?

Det första du måste fundera på är vilka behov du har – det vill säga hur mycket plats du har samt hur många vill du ska kunna använda jacuzzin, bubbelbadkaret eller spabadet samtidigt. I mindre badrum brukar till exempel ett bubbelbadkar eller hörnbadkar vara det mest praktiska valet. När det kommer till hörnbadkar så är de också enkla att kakla in, vilket gör att du kan få en enhetlig inredning i ditt badrum. I större badrum, eller om det finns yta att tillgå utomhus, är det bara din fantasi som sätter gränserna. Till exempel kan du välja att ha både ett Jacuzzi på altanen och ett mindre bubbelbadkar i badrumet. Hos oss finns mängder av olika alternativ att välja från. 

Vill du ha hjälp att hitta rätt? Tveka inte på att mejla eller ringa oss! 

Vilka olika massagesystem finns det i bubbelbad?

Idag finns en mängd olika tillverkare av spabad vilket också innebär att det finns en stor mängd olika massagesystem att välja bland. Dels finns det enkla system med en eller två strålar, men också avancerade system med individuella program och otaliga munstycken. Här är det din smak och plånbok som avgör. 

Vardagslyx och förbättrad hälsa med spabad/Jacuzzi

På senare tid har vi sett en ökad medvetenhet kring livsnjutning och hälsa i Sverige. Då de positiva hälsoeffekterna av spabad är väldokumenterade är det inte konstigt att också försäljningen av Jacuzzi och spabad ökat mycket under senare år. Inte nog med att ens inre välbefinnande ökar – vattenmassage hjälper även till att mjuka upp stela muskler och leder. Även värmen från Jacuzzin kan fungera som smärtlindring vid exempelvis fibromyalgi. Med ett bubbelbad kommer du med andra ord inte bara lyxa till det i vardagen, utan även lindra och förebygga värk och stelhet. 

Att kunna slappna av och minska på stress blir också viktiga sätt att motverka vanliga åkommor som exempelvis musarm eller sömnsvårigheter. Stress är vanligt förekommande i Sverige, i minst i storstadsregionerna, och kan orsaka stora hälsoproblem om man inte hittar sätt att hantera det. Att lösa grundorsakerna till stress och att investera i sin egen avkoppling blir sätt att kunna motarbeta det utbredda problemet.


Data från Folkhälsomyndigheten / Grafik från TheNapLab

Hur mycket el drar en Jacuzzi?

När det kommer till Jacuzzis eller bubbelbad med massagefunktion så har de i regel en ganska hög elförbrukning, men med tanke på hur sällan du faktiskt badar utgör det ingen stor miljöbov i ditt hem. Hur mycket el som du förbrukar är också starkt kopplat till det värmesystem du har i ditt hem

På Comfornette arbetar vi ständigt med att minska elförbrukningen på våra produkter. Bland annat använder vi oss av släta slangar, vilket minskar turbulensen (och i slutändan sparar energi & minskar ljudnivån). Vi har även kopplat samman badkarets elkomponenter så att funktioner som inte används stängs av. Mer om våra spabads elförbrukning kan du läsa här

Risker med att installera ett innespa eller jacuzzi själv

Det finns stora risker med att installera sin jacuzzi på egen hand och enligt lag måste installationen faktiskt utföras av en utbildad elektriker. Skälen till detta är kombinationen av våtrum och el. För att undvika eventuella risker som till exempel elchocker, är det alltid bäst att överlåta detta moment till en fackman. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Add to cart